Nordjysk væveri leverer til historisk bygning i Norge
- 14/11/13

Sommeren har blæst et strejf af historiens vingesus hen over tekstilvirksomheden Danish Art Weaving i Tylstrup. En helt særlig ordre har nemlig bragt virksomheden i forbindelse med den historiske rigsforsamling, som for snart 200 år siden nedfældede Norges første frie grundlov.

”Det er da virkelig spændende at kunne bidrage til sådan et historisk projekt”, siger direktør i Danish Art Weaving, Kurt Johansen.

Projektet, han refererer til, er restaureringen af den såkaldte Eidsvoll-bygning nord for den norske hovedstad, Oslo. Her mødtes 112 nordmænd i april 1814, efter at den danske konge Frederik den 6. var blevet tvunget til at afstå Norge til sin svenske arvefjende. Efter godt fem uger vedtog forsamlingen en forfatning og valgte en norsk konge. Norge blev dermed et selvstændigt rige og har siden fejret nationaldag 17. maj.

Eidsvoll-bygningen er i dag et af Norges vigtigste nationale mindesmærker. Den statelige, hvidmalede ejendom, som i sin tid var privatbolig, har siden 1851 tilhørt den norske stat og fungerer som museum.

I anledning af den norske grundlovs 200-års jubilæum næste år har staten iværksat en gennemgribende restaurering af den berømte ejendom. Planen er at føre bygningen tilbage til nøjagtig sådan, som den så ud i 1814. Det indebærer, at der kun må benyttes helt bestemte materialer, farver og fremgangsmåder, som historikere og konservatorer møjsommeligt har researchet sig frem til.

Det er her, Danish Art Weaving kommer ind. En del af Eidsvoll-bygningens værelser skal nemlig udstyres med gulvtæpper, og de norske konservatorer søgte et tekstil, der i vævestil og tekstur matchede datidens såkaldte tugthustæpper. I den forbindelse kontaktede de for et år siden Danish Art Weaving.

”Vi har i vores sortiment et ganske kraftigt møbelstof, som vi kalder hestedækken. Det sendte vi op til dem, så de kunne se på det og prøve at gå på det. Efter et stykke tid meldte de tilbage, at kvaliteten opfyldte deres krav”, fortæller Kurt Johansen.

Derefter fulgte en mere detaljeret dialog om farver og design. Konservatorerne skulle bruge to forskellige tæpper, et gråmeleret og et med grå og grønne striber – begge vævet af helt specielle garner. Efter en sidste efterbehandling gik de to kvaliteter kort før sommerferien af sted til Norge og venter nu på at blive rullet ud i Eidsvoll-bygningens nyrestaurerede stuer.

Hos Danish Art Weaving tager man ordren som en anerkendelse af virksomhedens specialviden inden for møbelstoffer og tekstiler.

”Vi har jo bibeholdt vores specialvæveri og kan derfor hurtigt omstille os til den slags helt særlige opgaver – også når det drejer sig om at tilpasse moderne møbelstoffer, så de kan bruges som historiske gulvtæpper”, siger Kurt Johansen.

Læs mere om Eidsvoll-bygningen og jubilæet næste år her: www.eidsvoll1814.no

For yderligere oplysninger om ordren til Eidvoll-bygningen kontakt Kurt Johansen på tlf. 20 25 20 01

Danish Art Weavings normale sortiment kan ses her på siden under Kollektioner.