Valg af møbelstof


Når du vælger tekstil til dine møbler, er der flere ting at overveje. Der er de designmæssige overvejelser – materialevalg, farvevalg og eventuelt mønster. Og der er de mere brugmæssige overvejelser – stoffets slidstyrke og evne til at modstå smuds og pletter.

Her er en nogle faktorer, som du kan tage med i dine overvejelser:

Farvevalg og mønster:

  • Hvilket udtryk ønsker du dig i rummet, og hvilken stil foretrækker du? Ensfarvede stoffer i afdæmpede nuancer giver et diskret og klassisk udtryk, mens en sofa i pink eller turkisblå skaber anderledes spræl i stuen.
  • Hvor stort er rummet, og hvor meget lys er der i det? Stoffer i meget mørke farver har brug for mere plads omkring sig for ikke at trække for meget lys ud af rummet. En sofa i råhvid eller beige kan derimod få et dunkelt, lille rum til at virke større.
  • Hvor tit ønsker du at forny dit interiør? En sofa i sort, grå, beige og hvid giver dig bedre muligheder for at ændre farverne og udtrykket på tilbehør som puder, plaider, billeder, lamper og lysestager.
  • Hvilken daglig brug og belastning skal stoffet kunne tåle? Selv det mest slidstærke og smudsafvisende møbeltekstil kan på længere sigt ikke undgå at blive mærket af snavsede hundepoter og fedtede hænder. Jo lysere det er i farven, jo mere vil slid og smuds kunne ses.

Slidstyrke og materiale:

  • Hvad skal møblet bruges til og hvor meget? Stoffet til sofaen, hvor hele familien boltrer sig hver dag, skal naturligvis kunne holde til meget mere end betrækket på den antikke lænestol, der mest bare står til pynt i hjørnet. I hovedtræk er uld mere slidstærkt end f.eks. bomuld og hør.
Slidstyrke måles i Martindale. I private hjem skal slidstyrken for møbelstoffer ligge mellem 10.000 og 25.000, mens den i visse offentlige rum skal være helt op til 45.000.
  • Hvor hårdt er møblet polstret? En hård polstring kræver større slidstyrke end en blød polstring. Ofte er sæde, rygpuder og armlæn polstret på forskellig måde. Brug da den hårdeste polstring som udgangspunkt.
  • Hvor skal møblet stå? Direkte sollys får møbeltekstiler til at falme, så hvis lænestolen skal stå foran et vindue eller i en karnap, kræver det en højere lysægthed i stoffet, end hvis den står i stuens bagerste hjørne. Uld har generelt end højere lysægthed end bomuld.
  • Hvor lang tid ad gangen vil du sidde i dit møbel? De fleste kender den ubehagelige fornemmelse af at svede på bagsiden af lårene, når man har siddet et stykke tid på en stol eller i en sofa. Det sker, fordi stoffet man sidder på, ikke absorberer fugt og varme. I den forbindelse er uld et enestående materiale. Uld absorberer både fugt og varme og giver en uovertruffen siddekomfort – selv i lang tid.

Alle vores møbelstoffer lever op til de tekniske krav til brug i private hjem, og mange af dem opfylder også kravene til brug i offentlige rum. På stoffernes produktsider kan du se deres præcise værdier for slidstyrke, lysægthed og andre tekniske egenskaber. 

Hvis du vil vide mere om, hvilke krav der stilles til møbeltekstiler, anbefaler vi Møbelstofklassifikationen fra Teknologisk Institut. Den finder du på følgende link: